Welkom bij Wouter's Lederatelier

Voor ambachtelijk gemaakte lederen accesoires, zowel standaard als custom made.

Ook voor reparatie, restauratie en aanpassingen.

Welkom

Welkom bij Wouter's Lederatelier. De plaats voor ambachtelijk en custom made leerwerk. Hier maak ik riemen, tassen, bijl- en mesfoedralen, pijlenkokers, armbeschermers, dozen, sleutelhangers..... wat u maar in leer wilt hebben. (Geen kleding of schoeisel.) Alle getoonde items zijn custom made.

Klik op de foto's voor grote versie

Riemen

Standaard gladde riem

Gestempelde riem

Riem met graveer en stempelwerk

Riem met graveer en stempelwerk, tweekleurig

Custom made

Dit houdt in dat het product speciaal voor u gemaakt wordt. Op maat, volgens uw wensen. U bepaalt feitelijk alles. Glad leer, gestempeld of met een, eventueel zelf aangeleverd, patroon gegraveerd, er kan veel. Ik bepaal alleen de kwaliteit van de afwerking; die moet top zijn. Gladde, goed gepolijste randen, nette stiknaden die de randen van het werk volgen. U wordt tijdens het maakproces op de hoogte gehouden d.m.v. foto's via WhatsApp of mail.

Tassen

Duurzaamheid

Ik wil duurzaam leven en dus ook duurzame producten maken. Een riem koop je om er jaren lang plezier van te hebben en niet om hem na zes maanden in twee stukken te trekken. Wat ik maak moet lang meegaan en, indien nodig, ook gerepareerd kunnen worden.

Messchedes

Klik op de foto's voor grote versie

Materialen

Ik werk met plantaardig gelooid leer dat ik zelf uitzoek bij mijn leveranciers. Dit topnerf leer kan ik nat vormen, stempelen of met snijwerk versieren, of gewoon vlak houden. Het wordt met professionele leerverf gekleurd of met gekleurde olie behandeld. Soms maak ik ook gebruik van chroom gelooid leer, bijvoorbeeld varkensleer of suède, om iets te voeren of te accentueren. De fournituren (gespen, haken, sluitingen, boekschroeven, geweerknopjes, ringen) die ik gebruik, moeten van goede kwaliteit en goed afgewerkt zijn. Soms maak ik zelf onderdelen uit hout (draaiwerk) of hoorn.

Pijlenkokers

Klik op de foto's voor grote versie

Werkwijze

Bijna alles wat ik doe, gebeurt met de hand. Alle lederen onderdelen worden handmatig gesneden. Het stikwerk doe ik handmatig met gewaxt polyester draad. Dit is kleurvast, rot niet en is erg sterk. Een hand gestikte naad (zadelsteek) is veel sterker dan een machinaal gestikte naad. Het is ook veel arbeidsintensiever. Het enige dat (soms) “machinaal” gebeurt, is het polijsten van de randen. Dit om een hogere kwaliteit van afwerking te bereiken. Ook het kleuren/verven van het leer gebeurt handmatig. Ik gebruik daar speciale leerverf voor of gekleurde olie. Dit betekent dat je kleurverschillen ziet, vooral bij lichte kleuren. Voor mij geeft dat de levendigheid van het leer weer, anders dan een egaal stuk dat uit een verfbad komt. Daarnaast is de ene huid de andere niet en heeft ook het looiproces een effect op het eindresultaat. Dat betekent dat twee objecten gemaakt van verschillende huiden, geverfd met de zelfde kleur, niet precies het zelfde eindresultaat hoeven te geven qua kleur.

Telefoonhoesjes

Klik op de foto's voor grote versie

Bijlfoedralen

Klik op de foto's voor grote versie

Honden halsbanden

Reparatie- en restauratiewerk

Reparatie oude boekentas

Zowel de klep, het voor- en achtervak zijn volledig opnieuw gestikt. Ook is de tas goed in de olie gezet om het leer te voeden en verdere uitdroging te voorkomen.

Klik op de foto's voor grote versie

Vervanging van een oude versleten riem voor een geweerkoffer.

Deze antieke geweerkoffer is voorzien van een nieuw handvat en nieuwe riemen.

Een riem opmeten

De maat van een bestaande riem opmeten doe je door de afstand te meten tussen de streepjes op de foto. Het linkse streepje spreekt voor zich. Het rechtse streepje staat bij het (op dit moment) meest gebruikte gaatje. Ik maak standaard vijf gaatjes voor de doorn van de gesp. Wil je de riem op de "groei", dan maak ik de riem wat langer en maak zeven gaatjes. Geen bestaande gegevens, dan kun je natuurlijk ook met een meetlint gewoon de omtrek meten van de plek waar de riem omheen moet, je heupen of je taille. Geef bij een riem die allebei moet kunnen, de grootste maat aan en geef aan dat de riem meer gaatjes nodig heeft.

Over mij

Mijn naam is Wouter Cuppen en ik ben geboren in februari 1959 en opgegroeid in Brabant. Nu wonend en werkzaam in Bussum als ambachtelijk leerbewerker. Ik ben echter oorspronkelijk opgeleid tot tandtechnicus, met als specialiteit kroon- en brugwerk. Daarna ben ik leraar basisonderwijs geworden. Ambachtelijk werk heeft me eigenlijk altijd heel erg aangetrokken, of het nu om hout, metaal of leer gaat. Toen het leerwerk op mijn pad kwam, heb ik me daar volledig op gestort. Naast wat kleine workshops heb ik, d.m.v. YouTube tutorials en veel zelf doen, mijn vaardigheden ontwikkeld tot wat ze nu zijn. Nu probeer ik daarmee in mijn levensonderhoud te voorzien. Iets ontwerpen en maken, simpel of ingewikkeld, geeft me geweldig veel voldoening. Graag op een duurzame manier.

Allerhande

Klik op de foto's voor grote versie

met de klok mee: armbeschermer, haarspeld, doos, kaartjesmapje, telefoonhoesje, armband, kunstvliegendoos

Contact

Wilt u iets bestellen of wilt u langs komen, neem dan contact op via telefoon of mail.

Het atelier bezoeken kan alleen op afspraak.

Wouter's Lederatelier

Vliegdenweg 10

1406 MZ Bussum

0031-619766759

wouterslederatelier@outlook.com

KvK nr; 74891332

BTW nr: NL001540006B58